نکاتی برای نگهداری و پرورش گیاه فردوس یا سینادنیوم گرانتی

به گزارش مجله سرگرمی، خبرنگاران- گیاه فردوس از گیاهان آپارتمانی مقرون به صرفه قیمت است که تنها با نور فیلتر شده فراوان منزل به خوبی رشد می نماید. ساقه های گوشتی و برگ های بیضی شکل به رنگ بنفش یا سبز با رگه های بنفش این گیاه نظر هر بیننده ای را به خود جلب می نماید. گیاه فردوس یکی از گیاهان مقاوم است که بسیار آسان تکثیر می گردد. از این گیاه برای تزئین محیط آپارتمان، هتل ها و شرکت ها استفاده می گردد. آب کم و نور فراوان دو نکته اساسی است که باید در نگهداری از گیاه فردوس به آن توجه گردد. در این مطلب قصد داریم شما را با اصول نگهداری و تکثیر گیاه فردوس آشنا کنیم.

نکاتی برای نگهداری و پرورش گیاه فردوس یا سینادنیوم گرانتی

به گزارش خبرنگاران، گیاه فردوس با نام انگلیسی African Milk Bush از خانواده Euphorbiaceae و با نام علمی Euphorbia umbellate که در کشت Synadenium grantii شناخته می گردد، گیاه یا درختچه ای نیمه آب دار و همواره سبز است که در منطقه ها سردسیر و خشک به اسم گیاه آپارتمانی یا گل خانه ای پرورش می یابد. اسم grantii به افتخار کاوشگر آن جیمز آگوستوس گرانت به این گیاه تعلق گرفته است.

در اصل گیاه فردوس در سال 1875 میلادی به وسیله دانیل الیور توصیف و معرفی گردید. گیاه فردوس بومی منطقه ها گرمسیر قاره آفریقا به ویژه در مالاوی، قسمت هایی از تانزانیا، کنیا و اوگانداست. این گیاه معمولاً در ارتفاع 500 تا 2100 متر از سطح دریا رشد می نماید؛ درنتیجه در بسیاری از منطقه ها گرمسیر جهان شناخته شده است.

مشخصات ظاهری: گیاه فردوس معمولاً با برگ های رگه دار آن معروف است. ساقه و برگ این گیاه نیمه گوشتی و آب دار است. لبه برگ ها دندانه دار است و برگ ها حالتی نرم و مخملی دارند. رنگ برگ در انواع گیاه فردوس فرق دارد. این گیاه در محیط طبیعی خود به ارتفاع 5 متر و عرض 2 متر می رسد. با مهیا کردن برترین شرایط زیستی در محیط آپارتمان ممکن است میزان گیاه فردوس به 2 متر هم برسد.

این گیاه در فصول سرد سال آغاز به گل دادن می نماید. گل های آن بسیار کوچک است؛ اما زیبایی خاصی ندارد و بیشتر برای فراوری بذر و تکثیر از آن ها استفاده می گردد.

در ایران سه نوع گیاه فردوس قابل تهیه است: 1. نوع قرمز یا بنفش با رگه های سبز 2. نوع سبز با رگه یا لکه های قرمز و 3. سبز متمایل به قهوه ای بدون رگه.

توجه داشته باشید که شیره گیاه فردوس یا سینادنیوم گرانتی سمی است. درنتیجه ممکن است برای بچه ها و حیوانات خانگی خطرناک باشد. اگر کودک یا حیوان خانگی در منزل دارید، از تهیه و نگهداری این گیاه بپرهیزید.

شرایط نگهداری و پرورش گیاه فردوس

خاک

برترین ترکیب خاک برای کاشت گیاه فردوس ترکیبی از خاک باغچه، ماسه دانه درشت یا پرلیت و پیت ماس است. علاوه بر این از ترکیب 40 درصد خاک برگ، 10 درصد کود دامی و 50 درصد ماسه رودخانه آب شیرین هم می توان برای کاشت استفاده کرد. ترکیب خاکی که به آن اشاره شد، ترکیبی نیمه سبک و زه کش دار است. خاک دارای زه کشی بالا از خفگی ریشه ها و درنتیجه پوسیدگی آن ها جلوگیری می نماید. این نمونه خاک می تواند به راحتی آب را از خود عبور ب دهد و از حفره ته گلدان خارج کند. به این طریق تنها رطوبت مورد احتیاج گیاه را در بافت خاک باقی می گذارد.

آبیاری

باتوجه به ساختار ساقه و برگ های گوشتی گیاه احتیاج به آبیاری آن نسبت به سایر گیاهان آپارتمانی کم تر است. گیاه فردوس می تواند خشکی خاک را به راحتی تحمل کند؛ زیرا مقداری آب در بافت ساقه و برگ های خود ذخیره دارد. پیشنهاد می کنیم که برترین زمان آبیاری را پس از خشکی سطح خاک گلدان انجام دهید. از هر نوع آب (آب جوشیده سرد شده و آب معمولی) می توان برای آبیاری این گیاه استفاده کرد.

نور

گیاه فردوس یا سینادنیوم گرانتی در زیستگاه اصلی خود زیر نور مستقیم و پر حرارت خورشید زندگی می نماید. اما در محل زندگی آن علاوه بر گرما رطوبت هوا هم بسیار بالاست. باتوجه به اقلیم گرم و خشک ایران و سرمای هوا در فصل پاییز و زمستان نمی توان گیاه فردوس را در هوای آزاد پرورش داد. در محیط آپارتمان پرنورترین قسمت را به گیاه فردوس اختصاص دهید. نور غیر مستقیم پشت پنجره جنوبی برترین محل برای نگهداری از این گیاه است. هرچه نور بیشتری به گیاه بتابد، برگ های گیاه عظیم تر، خوش فرم تر و پررنگ تر می گردد. نور کم برگ ها را کوچک و ساقه ها را باریک می نماید. گیاه در محیط کم نور رشد نخواهد کرد.

دما

گیاه فردوس نسبت به تغییرات دمایی شدید هوا مقاوم است. اما هوای بسیار سرد موجب قهوه ای شدن برگ ها و توقف رشد گیاه می گردد. هوای بسیار گرم هم باعث رنگ پریدگی در برگ ها و ساقه گیاه خواهد شد. برترین دما برای نگهداری از گیاه فردوس دمای ایده آل محیط آپارتمان است. دمای 16 تا 30 درجه سانتی گراد برای رشد و طراوت گیاه فردوس مناسب است.

کوددهی

گاهی ممکن است شرایط تعویض گلدان و خاک برای گیاهان آپارتمانی وجود نداشته باشد؛ درنتیجه تنها راه برای تغذیه گیاهان کوددهی به آنهاست. گیاه فردوس در شرایط مساعد زیستی رشد زیادی دارد؛ پس باید کوددهی هر ماه در طول فصل رشد انجام گردد. اضافه کردن کمی کود پوسیده دام به سطح خاک گلدان در سال یک مرتبه یا افزودن کود سه بیست به خاک یک مرتبه در هر ماه می تواند کمبود مواد غذایی خاک را تا حدی جبران کند.

انتخاب گلدان

برای حفظ و پاکیزگی محیط زیست و به منظور حمایت از فراوریکنندگان سفال که متخصصان صنایع دستی و سنتی در کشور هستند، بهتر است برای کاشت گیاهان آپارتمانی خود از گلدان های سفالی استفاده کنیم. گلدان سفالی علاوه بر حفظ رطوبت دمای داخلی گلدان را تنظیم می نماید. ریشه های گیاه فردوس بیشتر به صورت افقی در سطح گلدان پخش می شوند؛ درنتیجه لازم به خرید گلدان های بلند نیست. گلدان های کروی و کوتاه سفالی باتوجه به سایز گیاه مناسب تر است.

تکثیر گیاه فردوس یا سینادنیوم گرانتی

رایج ترین نوع تکثیر و ازدیاد گیاه فردوس به وسیله قلمه است. برترین زمان برای تکثیر گیاه فردوس اواخر زمستان تا اواسط بهار است. برای تکثیر از قلمه های 5 تا 10 سانتی متری می توان استفاده کرد. قلمه ها می توانند از راس گیاه و با برگ انتخاب شوند یا در طول ساقه و بدون برگ باشند. برای ریشه زدن قلمه ها از دو طریق قرار دادن در آب یا کاشت مستقیم در خاک می توان استفاده کرد.

به دلیل حالت نیمه گوشتی ساقه گیاه فردوس کاشت مستقیم آن در خاک نسبت به ریشه زنی در آب موفقیت آمیزتر است. اما قبل از کاشت قلمه در بستر کشت باید برای مدت 24 ساعت در محیط سایه و خنک قرار داده شوند تا محل قطع قلمه پینه ببندد.

بستر کشت به منظور کاشت قلمه بهتر است از خاکی با ترکیب کوکوپیت یا پیت ماس+ پرلیت+ ماسه رودخانه: ترکیب 2 قسمت ماسه+ 1 قسمت کوکوپیت یا پیت ماس و یک قسمت پرلیت برای ریشه زایی قلمه ها مهیا گردد. حتماً قبل از کاشت برگ های پایین قلمه را کاملاً جدا کنید؛ سپس قلمه ها را به صورت عمودی و به میزان 3 سانتی متر درون خاک بستر قرار دهید. خاک را با آب پاش کاملاً مرطوب کنید.

برای حفظ رطوبت بستر کشت می توانید از نایلون شفاف برای پوشش آن بهره ببرید. بستر کشت را در محیطی با دمای 20 درجه سانتی گراد و با نور غیر مستقیم آفتاب قرار دهید. پس از خشک شدن سطح خاک دوباره آن را مرطوب نگه دارید. پس از دو هفته قلمه ها ریشه دار می شوند. در هفته سوم شاهد رشد جوانه ها خواهید بود.

مسائل و آفات مربوط به گیاه فردوس

عواملی مانند: گرمای هوا، آبیاری زیاد، کمبود نور، سرمای شدید، خاک فشرده و سنگین و ... می توانند باعث بیماری در گیاه فردوس شوند. برای رشد بهتر و سلامتی گیاه فردوس بهتر است با بیماری های این گیاه و دلایل بروز آن ها آشنا شوید.

آفات

گیاه فردوس به دلیل داشتن شیره ای سمی و خطرناک معمولاً مورد حمله آفات قرار نمی گیرد. در موارد خیلی کم ممکن است گیاه مورد هجوم آفاتی، چون کنه قرمز، شپشک آردآلود و مگس سفید قرار بگیرد. این آفات با سم یا آفت کش مخصوص رفع می شوند.

دلیل جمع شدن برگ گیاه

دمای بالا، خشکی هوا، آبیاری نامناسب و شاید وجود آفات یا بیماری قارچی باعث جمع شدگی برگ ها شوند. دمای محیط را آنالیز کنید یا رطوبت را افزایش دهید. افزایش رطوبت به آسان ترین روش، غبارپاشی شبانه است. آبیاری نامناسب دومین احتمال بروز این اتفاق است. به گزارش خبرنگاران، هر زمان که سطح خاک گلدان خشک شد، آبیاری کنید. سومین احتمال وجود آفت یا قارچ است. زیر برگ ها را به دقت آنالیز کنید. در صورت مشاهده آفت با یک دستمال نرم یا کمی اسپری آب و صابون آن ها را از برگ ها بزدایید. درصورت قارچ زدگی هم آبیاری را باید متوقف کرد و از محلول قارچ کش بهره ببرید.

دلیل پژمردگی گیاه

دلایل زیادی وجود دارد. نور کم، نور زیاد و مستقیم، آبیاری زیاد و پوسیدگی ریشه، آبیاری کم و تشنگی گیاه، تعویض گلدان، تغییر مکان و گرما ازجمله عوامل پژمردگی گیاه فردوس است.

دلیل ریزش برگ گیاه

معمولاً جابه جایی گیاه و آبیاری کم موجب ریزش برگ ها می گردد. در صورت جابه جایی و ریزش برگ جای نگرانی نیست. هر گیاهی نسبت به جابه جایی حساس است و این عمل پس از مدتی متوقف خواهد شد.

رنگ پریدگی گیاه

دلیل آن خشکی خاک و گرما همراه با خشکی یا کمبود رطوبت هواست. گیاه را به محیط خنک انتقال دهید.

رشد علفی، ساقه های خمیده و آویزان در گیاه

کمبود نور مهم ترین دلیل این عارضه است. حتماً برای پرپشت شدن گیاه، پهن شدن، پر رنگ شدن و استحکام ساقه و برگ ها آن را در محیط پر نور قرار دهید.

قیمت گیاه فردوس

گیاه فردوس یکی از مقرون به صرفه قیمت ترین و مقاوم ترین گیاهان آپارتمانی است که تنها با نور فراوان و آبیاری منظم به خوبی رشد می نماید. به دلیل رشد زیاد و قابلیت تکثیر انبوه به روش قلمه این گیاه در هر گل خانه و گل فروشی وجود دارد. براساس آنالیز های اجرا شده برای مشخص قیمت گیاه فردوس قیمت این گیاه در ابعاد 30 سانتی متر، به صورت تک شاخه و در گلدان پلاستیکی معمولی کم تر از 10 هزار تومان است.

andishemag.ir: مجله اندیشه | مجله خبری و تحلیل اندیشه، گردشگری، ورزشی و فناوری

bizbing.ir: مجله بیزبینگ: مجله موفقیت در کارآفرینی و کسب و کار

منبع: فرارو
انتشار: 17 اردیبهشت 1401 بروزرسانی: 17 اردیبهشت 1401 گردآورنده: kurdeblog.ir شناسه مطلب: 150549

به "نکاتی برای نگهداری و پرورش گیاه فردوس یا سینادنیوم گرانتی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "نکاتی برای نگهداری و پرورش گیاه فردوس یا سینادنیوم گرانتی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید