رژیم های مناسب برای مزاج های مختلف

به گزارش مجله سرگرمی، غذاهای چرب و شیرین صفرا را زیاد می نمایند. از علائم غلبه این مزاج می توان به تلخ شدن دهان، عطش، عصبی شدن، سرگیجه، سردرد، گاهی یبوست، تندخو شدن، کدر شدن رنگ ادرار، کم شدن اشتها و تماشا خواب های هولناک اشاره کرد. این افراد گاهی پر انرژی و گاهی کم انرژی هستند. طبع صفرا کاملا گرم و خشک است. از این رو پوست این افراد هم خشک و فاقد رطوبت مناسب است. رنگ پوست آنها گرایش به زردی دارد. این افراد تمایل به گرمی ها دارند.

رژیم های مناسب برای مزاج های مختلف

رژیم های مناسب برای مزاج های مختلف

در طب سنتی، ظهور علائم بیماری در اثر به هم خوردن تعادل اخلاط چهارگانه (صفرا، سودا، بلغم و خون) رخ می دهد. این چهار خلط باید در بدن به مقدار متعادل و طبیعی باشند. در غیر اینصورت مضر هستند. زیاد شدن خلط (خلط در لغت یعنی آمیزه یعنی چیزی که با چیز دیگر آمیخته باشد)، سبب سنگینی، غلظت خون و بالا رفتن حرارت بدن می گردد، لذا فرد در خود احساس کسالت، سستی، میل به خواب، سردرد و کندذهنی می کند.

دلیل اصلی همه این حالات زیاده روی در خوردن و آشامیدن، استراحت زیاد، ورزش نکردن و استحمام کم است. بطور کلی دلیل پیدایش بیماری های مختلف به هم خوردگی اخلاط است که با توجه به نوع خلط نشانه های مختلفی دارد. این چهار خلط در بدن صندلی مشخصی دارند: سودا در طحال، صفرا در کیسه صفرا، خون در کبد و بلغم در لنف(سرتاسر بدن)جای گرفته اند.

صفرا:

غذاهای چرب و شیرین صفرا را زیاد می کنند. از علائم غلبه این مزاج می توان به تلخ شدن دهان، عطش، عصبی شدن، سرگیجه، سردرد، گاهی یبوست، تندخو شدن، کدر شدن رنگ ادرار، کم شدن اشتها و تماشا خواب های هولناک اشاره کرد. این افراد گاهی پر انرژی و گاهی کم انرژی هستند. طبع صفرا کاملا گرم و خشک است. از این رو پوست این افراد هم خشک و فاقد رطوبت مناسب است. رنگ پوست آنها گرایش به زردی دارد. این افراد تمایل به گرمی ها دارند.

غذاهای مفید برای صفراوی مزاج ها:

غذاهای سرد برای این افراد بسیار مناسب است؛ مثل انواع میوه ها نظیر انار، هندوانه، مرکبات، سبزیجات تازه، لیموترش، نخود فرنگی، قارچ، برنج سفید، محصولات جو و آب زرشک. این افراد باید از غذاهای ملین مثل خاکشیر، آلو بخارا و اسفرزه به تناوب استفاده کنند.

غذاهای مضر برای صفراوی مزاج ها:

غذاهای آماده و سرخ نموده، غذای پرچرب، ماکارونی، آش رشته، شیرینی جات، آجیل، گوشت، تنقلات زیاد، بادمجان، غذاهای حاضری مثل ساندویچ، سوسیس، کالباس و... کلا غذاهای گرم و ادویه جات گرم برای این افراد مضر است، چون زیاده روی در مصرف این مواد باعث ترشح بیش از حد صفرا و ایجاد سنگ های صفراوی در آنها می گردد. ماست و لبنیات برای آنها مفید است. کاهو هم بسیار مناسب می باشد، چون برعکس صفرا سرد و تر است و باعث دفع صفرا می گردد.

خون:

مزاج مهم بعدی خون است که مزه آن شیرین می باشد و بوی بدی ندارد. مهم ترین وظیفه این مزاج، تغذیه بدن است. به همین دلیل به همه بدن می رود و تقریبا در همه جا حضور دارد. این مزاج در تشکیل و فراوری گوشت و عضلات بدن نقش اصلی را به عهده دارد. این مزاج گرم و تر است. افراد دموی مزاج پوست مرطوب و گرم و منافذ پوستی بازی دارند، معمولا زیاد عرق می کنند و پرمو هستند. این افراد اشتهای خوبی داشته و تمایل به مواد گرم دارند. در صورتی که بالعکس برای کاهش حرارت بدن باید غذاهای سرد را هم به تعادل مصرف کنند.

معمولا بیماری های افراد دموی در اثر افزایش حرارت و خون است. از این رو حجامت به کنترل حرارت بدن این افراد یاری می کند. اگر در فردی این مزاج غلبه کند، علائم آن سنگینی سر، کندی حواس، شیرین شدن دهان، سرخی پوست، قرمزی زبان و جوش های فراوان است. دلیل غلبه کردن این مزاج عمدتاً پرخوری و مصرف زیاد غذاهای پرادویه و سرخنموده است.

غذاهای مضر برای دموی مزاج ها:

پرخوری بدترین عادت این افراد است، بخصوص مصرف غذاهای سرخ نموده و حجیم، انواع غذاهای آماده و شیرینی جات، کره، غذاهای نشاسته ای، دوغ، نوشابه، آب یخ، گوشت زیاد، مصرف زیاد مواد و ادویه های گرم، مثل خرما، هل، دارچین، ماست، ترشیجات، سرکه، غذاهای آماده و بادمجان.

غذاهای مفید برای دموی مزاج ها:

توصیه مهم برای این افراد، نوشیدن آب زیاد است، چون به رقیق شدن خون یاری می کند و حرارت بدن را متعادل می کند. از آنجایی که این افراد معمولا پرخور هستند، رعایت میانه روی در خوردن قدم مهم بعدی برای آنهاست. بدلیل گرم بودن مزاج آنها بهتر است از غذاهای سرد و خنک بیشتر در برنامه غذایی خود بگنجانند؛ مثل محصولات حاوی جو(نان جو و سوپ جو)، لیموترش، انار، غذاهای خاص بخصوص میوه جات و سبزیجات، زرشک، غذاهای سبک و ساده، استفاده از روغن زیتون و بعلاوه از روغن، غذاهای غیرسرخ کردنی و بخارپز کمتر استفاده کنند.

سودا:

مزاج بعدی سودا است که سرد و خشک است. لازم به ذکر می باشد که غذاهای مانده، شور، بیات و نمک سود، سودا را زیاد می کنند. پس در خوردن آنها باید جانب احتیاط را رعایت نمود. سودا سنگین ترین خلط بدن است. سودای طبیعی همان رسوباتی است که در خون تشکیل می گردد و تیرگی خون از آن است. پوست افراد سودایی خشک و رنگ پوست آنها تیره است. مزه دهان آنها هم شور یا ترش است و دهان خشک دارند. یبوست دارند. تمایل به گرمی ها دارند. در اثر غلبه سودا خستگی بدن حادث می گردد. بی نشاط و افسرده می شوند و دچار خودخوری، شور بودن دهان، فکر بسیار، دلتنگی و بی حوصلگی هستند. اگر این خلط به تعادل نرسد، مسائل روحی و روانی بر فرد عارض می گردد.

غذاهای مضر برای افراد سوداوی:

غذاهای شور، شورجات، غذاهای مانده و غذاهای دودی باعث افزایش سودا می شوند لذا برای این افراد مضر است. مصرف ماست، پنیر، شیرینی های آماده، غذاهای فرآوری شده، غذاهای سرخ نموده و بادمجان هم برای آنها محدود گردد. این افراد تمایل زیادی به خوردن چای، دوغ و ماست دارند، ولی باید از مصرف بی رویه آنها اجتناب گردد. یخ هم سودا را زیاد می کند و بهتر است همه مزاج ها از آن پرهیز کنند.

غذاهای مفید برای سوداوی مزاج ها:

چون این طبع سرد است، خوردن غذاهای با طبع گرم برای این افراد مناسب تر است؛ مثل گوشت ماکیان، مرغ خانگی، شتر، گوسفند، سبزیجات و ادویه جات گرم مثل زنجبیل، هل، دارچین، نعنا، مرزه، زعفران و...، عسل و خرما که برای این افراد مفید است.

کلام پایانی :

به هر حال با رعایت نکات بسیار ساده اسم شده می توان به تعادل بدن و سلامتی یاری بزرگی نمود. گفتنی است از مواردی که در غلبه مزاج های مختلف مکررا به آن اشاره شده است، اعتدال در خوردن و آشامیدن و انجام حرکات بدنی منظم می باشد که باعث تعادل حرارت بدن و مایعات آن می گردد.

منبع: دنیای تغذیه شماره 110

dorezamin.com: دور زمین | سفر به دور زمین هیچوقت اینقدر آسون نبوده! تور ارزان، تور لحظه آخری، اروپا، تور تایلند، تور مالزی، تور دبی، تور ترکیه

banima.ir: قدرت گرفته از سیستم مدیریت محتوای بانیما

منبع: راسخون
انتشار: 11 آبان 1400 بروزرسانی: 11 آبان 1400 گردآورنده: kurdeblog.ir شناسه مطلب: 160120

به "رژیم های مناسب برای مزاج های مختلف" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "رژیم های مناسب برای مزاج های مختلف"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید